07/09/22. La Muixeranga i les festes d’Algemesí.

540

Algemesí, població de la Ribera Alta, celebra la seua tradicional festa de la Muixeranga en honor a la seua patrona, la nostra Senyora de la Salut (Mare de Déu de la Salut). Aquesta festivitat rememora la troballa de la imatge per un veí de la població en 1247.

El set de setembre quan cau la vesprada, les campanes de la Basílica de Sant Jaume inicien un ritme potent que ressona en tota la ciutat, és el Repic de la Xerevia, un volteig originari de la Seu de València que marca l’immediat inici de la festa.

La processó, que s’inicia amb els misteris i martiris, té un ordre escrupolós: la Muixeranga alça les seues torres, ressonen els colps dels Bastonets, volen els pulcres vestits de la Carxofa, els Arquets i els Pastorets, sona el Bolero de les Llauradores mentre els majestuosos Tornejants redoblen els seus passos de guerrers.

El matí del 8 de setembre, dia de la patrona, se celebra la coneguda com a processoneta del Matí, la qual ofereix una sèrie de matisos i detalls únics que la llum del dia regala al visitant que contempla aquest tradicional espectacle.

Un dels moments culminants de la festa és l’entrada de la imatge de la Mare de Déu de la Salut en la Basílica de Sant Jaume. Dins un espai reduït de la plaça Major tots els balls dansen al mateix temps, produint durant uns minuts un espectacle indescriptible.

Amb la façana de la Basílica com a teló de fons, tots els balls dansen al mateix temps, mentre els portadors de la imatge realitzen un al·legòric triple intent d’entrada que culmina en un apoteòsic final d’aplaudiments multitudinari.

Són declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2011.

Es pot ampliar informació en el següent enllaç

http://www.muixeranga.net/

https://www.levante-emv.com/turismo/2022/09/02/algemesi-vive-fiestas-retorno-74942946.html