11/02/2020. Inici de la pandemia per COVID-19. Aproximació mèdica  

109

NOTA.- Aquest article s’ha anat actualitzante amb posterioritat a la data dalt indicada.

La pandèmia de COVID-19, coneguda també com a pandèmia de coronavirus, és una pandèmia actualment en curs derivada de la malaltia causada pel virus SARS-CoV-2.

Inicialment va ser anomenada «pneumònia de Wuhan», ja que els primers casos van ser identificats al desembre de 2019 a la ciutat xinesa de Wuhan, en reportar-se casos d’un grup de persones malaltes amb una mena de pneumònia desconeguda. La majoria dels afectats tenia vinculació amb treballadors del Mercat majorista de mariscos de Huanan.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) la va declarar una emergència de salut pública d’importància internacional el 30 de gener de 2020 i la va reconéixer com una pandèmia l’11 de març de 2020.

El virus es transmet generalment de persona a persona a través de xicotetes gotes de saliva, conegudes com a gotes de Flügge, que s’emeten en parlar, esternudar, tossir o respirar. També està documentada la transmissió per aerosols.

Es difon principalment quan les persones estan en contacte pròxim, però també es pot difondre en tocar una superfície contaminada i després portar les mans contaminades a la cara o les mucoses.

El seu període d’incubació sol ser de cinc dies, però pot variar de dos fins a catorze dies.

Els símptomes més comuns són febre, tos seca i dificultats per a respirar. Les complicacions poden incloure pneumònia, síndrome respiratòria aguda o sèpsia. En l’OMC, un grup de 99 països en vies de desenvolupament liderats per l’Índia i Sud-àfrica i amb el suport de l’organització Metges sense Fronteres van demanar la suspensió temporal de les patents de les vacunes contra la COVID-19 mentre dure la pandèmia. A aquesta comanda s’oposen, entre altres països, la majoria dels membres de la Unió Europea, els Estats Units i el Brasil.

Les mesures de prevenció recomanades inclouen llavar-se les mans, cobrir-se la boca en tossir, el distanciament físic entre les persones i l’ús de màscares, a més de l’autoisolament i el seguiment per a les persones sospitoses d’estar infectades.

Es pot ampliar aquesta informació seguint el següent enllaç

https://www.medintensiva.org/es-pandemia-por-covid-19-el-mayor-articulo-S0210569120301017