24/02/2022. La invasió russa d’Ucraïna

233

La invasió russa d’Ucraïna és un episodi bèl·lic en curs a gran escala que va començar el 24 de febrer de 2022 i forma part de la guerra rus-ucraïnesa, començada en 2014.

Es tracta del major atac militar convencional en sòl europeu des de les guerres iugoslaves.

Està generant milers de víctimes mortals, així com la major crisi de refugiats en el continent des de la Segona Guerra Mundial, i més de sis milions d’ucraïnesos han abandonat el país i sumen ja huit milions els desplaçats interns

La invasió va estar precedida per una concentració militar russa a les fronteres d’Ucraïna, que es va iniciar a mitjan 2021. Durant aquest període de tensió diplomàtica, Putin va criticar l’ampliació de l’OTAN posterior a 1997, i els funcionaris russos van negar repetidament, des de mitjan novembre de 2021 fins al 20 de febrer de 2022, que Rússia tinguera plans d’envair Ucraïna.

No obstant això, el 21 de febrer següent, Rússia va reconéixer a la República Popular de Donetsk i a la República Popular de Lugansk, dos estats autoproclamats a la regió de Dombás en l’est d’Ucraïna, i va enviar tropes a aqueixos territoris. L’endemà, el Consell de la Federació de Rússia va autoritzar per unanimitat a Putin a utilitzar la força militar anara de les fronteres de Rússia.

Al voltant de les 06.00 MSK (UTC+3) del 24 de febrer, Putin va anunciar una «operació militar especial» en el territori de Donetsk i Lugansk; els míssils van començar a impactar en diversos llocs d’Ucraïna, inclosa la capital, Kíev —el servei fronterer ucraïnés va dir que van ser atacats els seus llocs fronterers amb Rússia i Bielorússia—. Dues hores més tard, les forces terrestres russes van entrar al país donant inici a diferents ofensives. Rússia va afirmar que l’operació perseguia l’«alliberament complet» de Donetsk i Lugansk.

Es pot ampliar informació seguint aquest enllaç

https://es.wikipedia.org/wiki/Invasi%C3%B3n_rusa_de_Ucrania_de_2022