Xàtiva és un municipi i una ciutat de la Comunitat Valenciana (Espanya) situada en el sud de la província de València, en el nord de les Comarques Centrals i capital de la comarca de La Costera.
Posseeix el major nombre d’enclavaments de tota Espanya, amb un total de vint-i-sis, i en 2015 comptava amb 29.095 habitants (INE). La ciutat constitueix juntament amb una desena de municipis molt pròxims a ella una àrea urbana integrada (AUI) que comptava amb 51.246 habitants el 2007.
Històricament, Xàtiva va ser una de les poblacions més importants del Regne de València, rivalitzant fins i tot amb València i Orihuela, les altres dues ciutats més importants en l’època foral.
Va ser bressol dels papes Borja i conserva un important patrimoni artístic, a pesar que va ser cremada en 1707 per les tropes borbòniques com a represàlia per fer costat a les tropes austracistas durant la Guerra de Successió.
En 1822 es va convertir en capital de la província de Xàtiva, que va desaparéixer arran de la divisió territorial d’Espanya en 1833.
El municipi de Xàtiva està situat entre les conques del riu Albaida i del seu afluent el riu Canyoles, en l’estratègic corredor de Montesa. Té un perímetre molt desigual i compta amb diversos enclavaments territorials, fruit de les segregacions hagudes en el seu terme històric, que estava compost per més de 60 pobles.
Quant a l’economia, indicar que el sector serveis és el dominant a la ciutat, especialment el relacionat amb el turisme i el comerç. També l’activitat industrial és motor de l’economia xativina. El comerç es nodreix de clients procedents de la seua comarca i de les zones limítrofes a ella, no obstant això l’Àrea Funcional de Xàtiva comprén 38 municipis, amb una població total de 113.427 habitants en 2009 que suposa el 2,2% regional, a causa de la seua situació i les bones comunicacions en infraestructures amb les quals conta que la fa fàcilment accessible i és nu de comunicacions important.
El barri antic de Xàtiva es va declarar Conjunt Històric-Artístic en 1982, i en ell es troba la gran majoria de l’immens patrimoni cultural de la ciutat.
Quant a les festes destaquem la Fira d’Agost o de Xàtiva (Fira d’Agost): se celebra del 15 d’agost al 20 d’agost per privilegi real de Jaume I, Corpus Christi (Corpus de Xàtiva), Falles de Xàtiva i la Setmana Santa.