LES MURALLES D’ALZIRA

97

Alzira és un municipi espanyol de la província de València, i és a més capital de la Ribera Alta del Xúquer. La seua extensió és de 111,46 quilòmetres quadrats i per tant un dels més extensos de la Comunitat Valenciana. La distància amb la capital és de 40 km.

El seu terme municipal està dividit en dos sectors: La superfície és completament plana en els marges del riu Xúquer i cap al sud-est s’estenen les serres de Corbera, la Murta i Les Agulles, entre les quals es desenvolupen, les Valls de la Murta, la Casella i Aigües Vives, mentre que el sector de la Garrofera està accidentat pels vessants orientals de la serra de Tous.

Són llocs d’interés que bé mereixen una visita: La Casa de la Vila (S.XVI), l’Església de Santa Catalina, el Museu Municipal, l’Ermita de la Verge del Lluch, així com nombrosos paratges naturals com: la Casella, la Murta i «El Cavall de Bernat», així com el Monestir de la Murta.

També hem de fer especial esment a la Creu Coberta, on es conta que va morir Jaume I el Conqueridor mentre era traslladat a València, La Vila i la Muralla medieval d’Alzira. La Vila és el barri més antic i correspon a l’antiga vila, envoltada totalment per la muralla fins a la segona meitat del s. XX.

S’ha de recordar com a festivitats més destacades que Alzira com molts municipis valencians celebra Les Falles del 16 al 19 de Març. A més, la Setmana Santa Alzirenya està declarada d’Interés Turístic Nacional i acull cada any més de 7000 confrares en 18 germanors que recorren els carrers de la ciutat en processó. Però sens dubte, les festes més importants d’Alzira són les Festes Patronals en honor a Sant Bernat, María i Gracia, organitzades per l’Ajuntament, en la qual se celebren diversos actes públics per la ciutat i actes musicals.