MONESTIR DE SANTA MARIA. SIMAT DE LA VALLDIGNA

108

El Reial monestir de Santa Maria de Valldigna és a Simat de la Valldigna, a la comarca de la Valldigna, del País Valencià. Va ser fundat per Jaume el Just el 15 de març de 1298.

Segons la tradició, el rei Jaume II d’Aragó, després de fer la guerra contra els musulmans per terres d’Alacant i Múrcia, en passar per la vall, llavors anomenat Alfandech i impressionat per la seua fertilitat i bellesa, va dir, dirigint-se al seu capellà el monjo Boronat de Vila-seca, i abat del monestir cistercenc de Santes Creus: «Vall digna per a un monestir de la vostra religió». I l’abat va contestar: «Vall digna!». El rei va concedir les terres a l’abat de Santes Creus per a una nova fundació cistercenca a la vall que prendria el nom de Valldigna.

L’any 1835, amb la desamortització de Mendizábal, té lloc l’exclaustració i el monestir és abandonat pels monjos i venut a particulars.

Hui dia l’església, el «Portal Nou», entrada al recinte monacal —que sobre la seua ogiva té esculpits els escuts de la Corona d’Aragó i de l’Abat— i l’antiga almàssera —recentment restaurada— es troben en perfecte estat de conservació i estan realitzant-se treballs amb la resta de les dependències. L’església es caracteritza per les seues elevades voltes amb rica ornamentació pictòrica i posseir un sostre policromat amb decoració floral i àngels. Actualment el monestir es troba en procés de restauració, sent aquesta gestionada per la Fundació Jaume II el Just.

L’article 57 de l’Estatut d’Autonomia, Llei orgànica 5/1982, d’1 de juliol, diu el següent:

“ El Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna és temple espiritual, històric i cultural de l’antic Regne de València, i és, igualment, símbol de la grandesa del Poble Valencià reconegut com a Nacionalitat Històrica. La Generalitat recuperarà, restaurarà i conservarà el monestir i en protegirà l’entorn paisatgístic. Una Llei de Les Corts determinarà el destí i utilització del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna com a punt d’encontre de tots els valencians i com a centre d’investigació i estudi per a recuperar la història de la Comunitat Valenciana.”

Es pot ampliar informació al següent enllaç

https://monestirvalldigna.gva.es/va/