MORELLA I EL SEU POBLAT MEDIEVAL

122

Morella és la capital històrica de la comarca dels Ports (Castelló).

El terme municipal, de 414 km2, és el més gran de la província de Castelló i un dels més grans de la comunitat autònoma Valenciana. El recinte emmurallat està a 1000 m d’alçada sobre el nivell del mar i el terme entre 600 i 1300 metres. La major part del terme desaigua al riu Bergantes, que és un subafluent de l’Ebre.

El municipi de Morella està dividit en denes i també té tradició la divisió en tres parròquies: Santa Maria, Sant Joan i Sant Miquel. A més, hi ha Xiva i Hortells, que van ser municipis independents fins a mitjans dels anys 70. Altres nuclis històrics del terme són Herbeset, la Llèqua, la Pobleta i Salvassòria.

La població és de 2931 habitants (gener de 2006) i per tant, la densitat de població és de 7 habs/km2, dels quals un 12% és població estrangera, principalment europea (de Romania, Alemanya, Itàlia) i americana (de Brasil).

Morella pot exhibir una història tan antiga com il·lustre. En la seua comarca s’han trobat nombroses i interessants restes arqueològiques i encara es conserven les pintures rupestres de Morella la Vella que testifiquen la presència de l’humà prehistòric per aquestes terres.

Situada en l’extrem nord de la Comunitat Valenciana i a només 60 quilòmetres de la costa, Morella apareix en els ulls del visitant embolicada de l’encant que li transmeten la posició estratègica, que ompli el paisatge, i les muralles centenàries coronades pel robust castell a més de mil metres d’altura. Les seues setze torres, sis portals i quasi dos quilòmetres de muralla configuren una silueta única, coronada per l’imponent castell.

Declarada Conjunt Històric-Artístic, amb un excel·lent treball de rehabilitació municipal que ha sigut reconegut per les ciutats Patrimoni de la Humanitat amb el premi Patrimoni i que posseeix la declaració de la UNESCO en l’abric rupestre de Morella la Vella, aquesta ciutat et seduirà també per la seua tradició, monuments, gastronomia, folklore i el seu entorn.

És una de les zones més atractives de la Comunitat Valenciana. Podem ampliar informació al següent enllaç https://www.morella.net/