03/02/2022. El Congrés aprova la reforma laboral.

119

El Ple del Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous el Reial decret llei sobre la reforma laboral aprovat al desembre passat pel Consell de Ministres, amb el qual es modifica la reforma laboral de l’any 2012.

El text, vigent des de fa un mes, tenia pendent aquest important tràmit en la Cambra Baixa de les Corts Generals.

L’acord per a modificar la reforma laboral va ser aconseguit pel Govern, sindicats i empresaris en la vespra de la passada Nit de Nadal. El passat dia 23 es va arribar, després de diversos mesos d’àrdues negociacions, a un acord qualificat com a «històric» per les vicepresidentes primera i segona del Govern, Nadia Calviño i Yolanda Díaz, amb el qual es reforma el mercat laboral d’Espanya.

El text va entrar en vigor després de la seua publicació en el BOE i toca diversos aspectes importants de l’Estatut dels treballadors. Entre ells, la contractació i la negociació col·lectiva, amb el canvi de la qual es busca una reducció a l’alta temporalitat dels contractes al nostre país. D’aquesta manera, el contracte de treball ordinari serà l’indefinit i solo es podran realitzar dos tipus de treball temporal: el formatiu i l’estructural.

Al seu torn, es potencien els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) amb la finalitat d’evitar acomiadaments col·lectius. D’aquesta manera, estaran inclosos referent als beneficis de cotització vinculats a la realització d’accions formatives, el manteniment de l’ocupació i la protecció de la desocupació.

En els períodes d’ERTO, independentment que siguen per força major o causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, no es podran realitzar hores extra, realitzar noves externalitzacions ni materialitzar-se nous contractes. Els ERTO estructurals, coneguts com a Mecanismes XARXA de Flexibilitat i Estabilització d’Ocupació, tindran dues modalitats:

–           una cíclica, quan es produïsca una situació macroeconòmica que aconselle la posada en marxa d’eines per a l’estabilització, i amb una duració màxima d’un any;

–           i una altra sectorial, a la qual podran acollir-se les empreses d’un sector en el qual es comencen a apreciar canvis que generen necessitats de requalificació i transició professional. Tindrà un màxim d’un any i la possibilitat de dues pròrrogues de sis mesos cadascuna.

Es pot ampliar informació seguint aquest enllaç

https://es.wikipedia.org/wiki/Reforma_laboral_espa%C3%B1ola_de_2022