El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la decisió d’indultar als nou líders independentistes catalans que estan a la presó des de tardor de 2017, acusats de delictes de desobediència i sedició i complint penes de presó d’entre 9 i 13 anys.
El govern espanyol ha pres aquesta decisió per a millorar les relacions amb Catalunya, una regió on el moviment independentista ha guanyat influència en els últims anys.
L’1 d’octubre de 2017, el govern català va decidir organitzar un referèndum d’independència malgrat la negativa del govern espanyol. Es van enviar milers d’agents de policia des de diferents parts d’Espanya a Catalunya per a impedir el referèndum, però la votació es va dur a terme igualment, enmig de forts enfrontaments i càrregues policials.
Setmanes després, la justícia espanyola va ordenar detindre als líders de dues entitats independentistes que havien participat en l’organització del referèndum i a deu membres del govern. El judici es va desenvolupar durant els primers mesos de 2019 i nou d’ells van ser empresonats.
L’indult als líders independentistes ha dividit a la societat catalana i espanyola. Una part considera que els líders polítics van desafiar les lleis i la unitat d’Espanya, i que per això mereixien ser jutjats i condemnats. Aquest sector més conservador està representat pel Partit Popular i el partit d’ultradreta VOX, que van organitzar una manifestació amb milers de persones en contra dels indults.
D’altra banda, la majoria de la societat catalana i una part de la societat espanyola creuen que la pena de presó és desproporcionada i que el referèndum formava part de la llibertat d’expressió. Així s’han manifestat també organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional.
Es pot ampliar informació seguint aquest enllaç