Després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres, s’ha destacat que l’Executiu és molt conscient de les dificultats que travessen les famílies i les empreses a causa de l’escalada dels preus, causada sobretot per la invasió russa d’Ucraïna.
El primer Pla de Resposta ha tractat d’esmorteir els efectes d’aqueixa crisi internacional, però la inflació continua frenant la recuperació i es manté la incertesa a tot el món, per la qual cosa són necessàries mesures addicionals. El Govern estima que el conjunt d’actuacions permetrà contindre en 3,5 punts la pujada dels preus.
El mateix Govern que es va enfrontar al COVID, va aprovar una reforma laboral que ha generat més ocupació i de major qualitat, va aconseguir uns fons europeus per a transformar l’economia i va aconseguir un mecanisme excepcional que ha esmorteït la pujada dels preus energètics.
La resposta davant la situació actual serà la mateixa: protegir les famílies i les empreses, començant per les més vulnerables i posant l’interés general i el repartiment equitatiu de les càrregues per damunt dels interessos egoistes.
El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei pel qual s’adopten mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, la vigència de la qual s’amplia fins al 31 de desembre.
L’Executiu rebaixa al 5% l’IVA de la llum, prorroga la limitació de la pujada del lloguer i la bonificació del carburant, aprova incentius per al transport públic i una ajuda de 200 euros per a les rendes baixes i eleva un 15% les pensions no contributives.
El text suposarà un esforç pressupostari superior als 9.000 milions d’euros -uns 5.500 en despesa i 3.600 en reducció d’ingressos per rebaixes fiscals-.
En total, fins a final de 2022, el Govern haurà destinat a aquest objectiu prop de 15.000 milions d’euros, segons ha explicat el cap de l’Executiu.
Es pot ampliar informació seguint aquest enllaç