04/04/1968. És assassinat Martin Luther King

114

En Menphis, Tennessee (USA), el 4 d’abril de 1968, el líder de color i Premi Nobel de la Pau, reverend Martin Luther King és abatut d’un tir al cap per un franctirador mentre saluda als seus seguidors des del balcó del motel Lorraine, acompanyat pels seus col·laboradors entre els quals es troba el reverend Jesse Jackson.

King guardonat amb el Premi Nobel de la Pau quatre anys abans per la seua labor en favor de la igualtat racial i els drets civils té en eixe moment 39 anys d’edat. L’atemptat provoca estupefacció en la nació i és l’inici de greus desordres i incendis que s’estenen a altres estats els que llancen prop de 50 morts.

King era visualitzat com una amenaça per als interessos de l’establishment pel seu poder de mobilització i convocatòria. El presumpte executor de King, James Earl Ray, serà detingut 6 mesos després però les sospites d’una conspiració en contra de King perdurarà 30 anys més, mentre creix la convicció que J.Ray no ha sigut el vertader assassí i es pensa uqe l’assassinat de King ha sigut el resultat d’una conspiració.


Martin Luther King (1929 – 1968), fou un pastor protestant, líder negre defensor dels drets civils i propulsor de la integració racial a través de protestes socials no violentes. El seu poder de convocatòria el portà a encapçalar, a l’agost de 1963, la històrica marxa de protesta cap a Washington; un any més tard és guardonat amb el Premi Nobel de la Pau.

Les seues activitats com a fervent activista en contra de la guerra de Vietnam i la seua capacitat de mobilitzar multituds en favor dels drets de les minories li van valdre ser considerat com una amenaça per sectors influents del govern.