05 de juny. DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

79

El Dia Mundial del Medi Ambient va ser establit per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) en la seua resolució del 15 de desembre de 1972. Se celebra des de 1974 el 5 de juny de cada any, data amb la qual es va donar inici a la Conferència d’Estocolm en 1972, el tema central de la qual va ser el Medi Ambient i l’endemà passat del dia de l’ambient l’Assemblea General de l’ONU també va aprovar la creació del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).

En el dia mundial del medi ambient les Nacions Unides (ONU) sensibilitza a la població mundial en relació a temes ambientals, intensificant l’atenció i l’acció política.

Els objectius principals són brindar un context humà, motivar a les persones perquè es convertisquen en agents actius del desenvolupament sustentable i equitatiu; promoure el paper fonamental de les comunitats en el canvi d’actitud cap a temes ambientals, i fomentar la cooperació perquè el medi ambient siga sostenible, perquè aquesta garantirà que totes les nacions i persones gaudisquen d’un futur més pròsper i segur.

El Dia Mundial del Medi Ambient és un esdeveniment en el qual es realitzen múltiples activitats: concentracions en carrers, concerts ecològics, assajos i competències en escoles i col·legis, plantacions d’arbres, campanyes de reciclatge i de neteja, entre altres.

És, a més, un succés multimedial que porta a periodistes a escriure i a fer reportatges crítics sobre l’ambient, així com documentals televisius, exhibicions fotogràfiques, esdeveniments intel·lectuals com a seminaris, taules redones, conferències, només per nomenar alguns.

En molts països aquesta celebració és una oportunitat de signar o ratificar convenis internacionals i, algunes vegades, estableix estructures governamentals permanents relacionades amb el maneig ambiental i la planificació econòmica. El dia del medi ambient es tracta de cuidar la naturalesa i de no maltractar-la.